Vídeo: L’Ajuntament d’Olot declara la guerra a les caques dels gossos

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Equip de Civisme i Convivència de l’Ajuntament d’Olot identificarà amb una banderola els punts de la ciutat on es localitzin excrements de gossos.

La campanya, que compta amb la col·laboració de nens i nenes de la ciutat, vol recordar les obligacions dels propietaris d’animals de companyia.

https://vimeo.com/162040923

Segons un qüestionari realitzat per l’equip de Civisme i Convivència de l’Ajuntament d’Olot l’any 2014, els excrements a la via pública és una de les qüestions que més preocupa als ciutadans d’Olot. Quan mitjançant l’agent cívic s’ha preguntat als veïns quins són els temes de seguretat que més els preocupen, els gossos se situen com un dels temes principals. Per donar resposta a aquestasituació, l’Ajuntament va iniciar al mes de novembre una primera campanya informativa. En una carta que es va fer arribar als propietaris d’animals de companyia d’Olot es recordaven les obligacions que comporta la tinença d’animals.

banderoles gossos

Aquesta tardor, la Policia Municipal va intensificar els controls a la via pública. Agents de paisà van vetllar pel compliment de la normativai en cas d’observar infraccions, van imposar la sanció corresponent (d’un import de 100 euros en el cas de detectar que s’embrutava la via pública amb defecacions d’un animal).

Amb l’entrada al mes d’abril, s’inicia una nova actuació: es senyalitzaran els espais on s’han trobat o habitualment es localitzen excrement de gossos. La identificació es realitzarà mitjançant una banderola on es podran veure expressats els missatges que els nens i les nenes d’Olot volen fer arribar als propietaris incívics de gossos. S’intenta fomentar així la participació dels infants, per fer-los conscients de les problemàtiques de la ciutat i, de manera col·lectiva, intercanviant i compartint, intentar trobar-hi solució.

Foto 42

L’objectiu també és evidenciar i donar a conèixer aquest gest d’incivisme per fer reaccionar les persones que generen el problema. Elregidor de Medi Ambient, Josep Guix, ha explicat que “tot i que la majoria de ciutadans actua de forma correcta, hem detectat actituds incíviques que volem corregir.

La campanya, estretament relacionada amb els principis de la Carta de les Ciutats Educadores, s’ha iniciat amb una primera activitat en què els participants de l’Espai Larai i nens i nenes de Vivendes Garrotxa han començat a definir les frases que posteriorment trobarem a les banderoles. La setmana que ve, els nens i les nenes col·locaran aquests elements al barri de Sant Miquel, Les Tries i els Pisos Garrotxa, alguns dels espais de la ciutat on més queixes havien arribat a l’agent cívica a través de les associacions de veïns. Durant la sortida, que tindrà lloc les tardes de dilluns, dimarts i dijous de la setmana que ve, els més petits seran els encarregats d’identificar els excrements, que recollirà l’agent cívic. A més de la distribució de banderoles en aquests barris, l’agent cívic també deixarà banderoles a altres punts de la ciutat on es detecti aquesta problemàtica.

La campanya és molt visual i convida a fer una reflexió sobre com el conjunt d’actes incívics pot arribar a ser una problemàtica social i afectar tota la ciutadania. Es tracta d’un acte sensibilitzador que intenta fer canviar els hàbits de les persones infractores, emfatitzant valors ciutadans com poden ser l’empatia, la responsabilitat i el respecte als altres i a l’entorn.