Vídeo: L’Esbart Olot i els Bastoners i Grallers d’Olot han tornat a mostrar el Ball del Xai Be

Comparteix-ho amb els teus amics:

Un any més l’Esbart Olot i els Bastoners i Grallers d’Olot han tornat a mostrar el Ball del Xai Be, una dansa tradicional olotina documentada com una de les més antigues de Catalunya. Data del 1490 i era ballada el Dissabte de Glòria per un grup de pastors a la plaça Major. Durant més de 150 anys va deixar de ballar-se fins que, el 2007, l’Esbart Olot la va recuperar. La jornada va començar amb una cercavila de la plaça Clarà a la plaça Major on, es va ballar el Ball del Xai Be.

[vimeo url=”https://vimeo.com/92418373″ width=”560″ height=”315″]

Inicis del Ball del Xai Be
Segons diuen unes notes històriques de Mossèn Pere Valls d’Olot i que figuren en el diccionari de la dansa de Francesc Pujol i Joan Amades, i que figuren en la Biblioteca de la vila, sembla ser que aquest ball era prou conegut en una època; potser que fins i tot esdevingué una moda.

El ball del XAI BE d’Olot era considerat una de les quatre antiguitats de Catalunya juntament amb el Ball de la Post de Ripoll, el Cap de Bou de Mataró i la Patum de Berga.
Tenim constància de que l’any 1490 ja existia.
Sortien el dissabte i diumenge de Pasqua
Per els voltants de 1850, aquesta tradició deixà de fer-se.

RECUPERACIÓ DEL BALL DEL XAI BE – 2007
A principis de gener del 2007, en Josep Mª Rifà Molinè, president de l’Esbart Olot i el Àngel Girona Sunyer iniciaren una proposta feta per l’Àngel de recuperar el ball del XAI BE d’Olot

Es proposar a l’Esbart Olot, si volien ballar la dansa i ajudar a recuperar la coreografia.

Acceptada la proposta en primer lloc es va adaptar la música original a les necessitats actuals. Es comptar amb el compositor local Josep Navarro, membre de l’orquestra la Principal d’Olot que va fer els arranjaments, assessorat en tot moment per en Jordi Rubio, composant una versió instrumentalitzada per cobla, respectant sempre la melodia original.

La coreografia, de la qual no se’n tenia cap documentació, va ser creada per Jordi Rubio Serra, assessor artístic de l’Esbart Olot i tots els membres de l’esbart .

Arribar el dia 7 d’abril del 2007 dissabte Sant tingué lloc l’esperada recuperació del tradicional ball del XAI BE d’Olot.

F 1228

F 1229