VÍDEO: L’Orquestra Mondragon de Javier Gurruchaga tornarà a Olot després de 33 anys

Comparteix-ho amb els teus amics:

Després 33 anys l’Orquestra Mondragon tornarà a actuar a les Festes del Tura

El concert tindrà lloc el dissabte 7 de setembre

Aquest any es farà un viatge en el temps. L’Orquestra Mondragon pujarà a l’escenari de Festes i segur que molts recordaran l’actuació que el grup de Javier Gurruchaga va fer a Olot l’any 1985. El concert forma part dels actes de celebració dels 30 anys de la Penya AOAPIX, l’Associació d’Olotins Amics del Porc i el Xai.

L’Orquestra Mondragón, és un grup musical espanyol creat l’any 1976 al voltant de la personalitat del presentador i cantant Javier Gurruchaga.

És considerada una de les formacions musicals pioneres en la fusió de la música i el teatre a Espanya. La banda se sustentava en els seus inicis sobre dos grans pilars escènics: el cantant, Javier, divertit i excèntric i Popotxo Ayestaran, còmic que valent-se únicament de la mímica convertia cada cançó en un petit gag humoristíc.

Començaments

El nom del grup prové de la localitat guipuscoana de Mondragón. Quan el grup es va fundar en la dècada de 1970 a Sant Sebastià; el nom de Mondragón s’associava al País Basc (especialment a Guipúscoa) de manera gairebé automàtica amb el famós sanatori psiquiàtric existent en la localitat (l’antic balneari de Santa Agueda on va ser assassinat Cánovas del Castillo).

Per als guipuscoans per tant enviar a algú a Mondragón és equivalent a anomenar-li boig. El nom del grup pretén per tant ésser un elogi de l’esperit de bogeria amb el qual va néixer el grup.

La banda va llançar el seu primer àlbum, titulat Muñeca hinchable l’any 1979, després d’una gira de concerts a manera de precalentamiento que els va portar per tot el País Basc, incloent-hi el Col·legi dels Àngels, centre escolar en el qual Javier havia estudiat durant la seva infància.

Un any abans, en 1978, havien arribat a Madrid, havent establert comunicació amb el productor Julian Ruiz, que va ser qui els va aconseguir un enregistrament per a la discogràfica EMI, apareixent així en 1979 en el mercat el seu primer disc, que va comptar amb la col·laboració d’Eduardo Haro Ibars (autor del cèlebre llibre Gay rock) com a lletrista. Va rebre unes excel·lents crítiques tant de públic com de premsa especialitzada. D’aquest primer àlbum es poden extreure èxits com «Ponte la peluca» o la propia «Muñeca hinchable».

ARXIUS DE VÍDEO: