Vídeo: Olot destinarà 2,5 milions d’euros a inversions en el pressupost de l’any que ve

Casademont L.: La regidora d'Hisenda, Montserrat Torras; l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas i la cap de l'àrea d'Economia, Núria Fite, en la presentacio del pressupost.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El consistori mantindrà la pressió fiscal amb l’excepció de l’IBI que s’apujarà un 4%

Vídeo: Resum de la roda de premsa de la presentació dels pressupostos pel 2016
[vimeo id=”143864348″]

El pressupost d’Olot previst pel 2016 serà de més de 28,75 milions d’euros, uns 798.000 euros més que l’any anterior. Demà l’equip de govern –CiU i PSC- ho portarà al ple i està pevist que s’aprovi atès que tenen majoria. L’alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, els defineix com a uns pressupostos que segueixen apostant per l’austeritat i que són “molt estrictes” amb la previsió d’ingressos. Amb la voluntat de no augmentar la pressió fiscal, només es proposa apujar l’IBI un 4% per “equilibrar” la davallada d’ingressos dels últims anys arran de la crisi. Pel que fa a les inversions, es preveu una partida de 2,5 milions d’euros, dels quals 750.000 provenen d’un préstec bancari per als grans projectes de la ciutat, com és la reforma del Firal, que es duran a terme al llarg d’aquest mandat.

És un pressupost “auster” i “molt estricte” amb la previsió d’ingressos, assenyalava aquest dimecres l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas. Aquest és el cinquè pressupost que dissenya l’equip de Corominas però també és el primer que ho fa amb el PSC com a socis de govern. L’alcalde ha volgut subratllat la voluntat d’entesa amb totes les forces, tot dient que el setembre els va demanar que fessin les seves propostes amb l’aspiració d’aconseguir un “ampli consens”. A la pràctica, però, CiU i PSC portaran el pressupost al ple de demà dijous sabent que tenen majoria per tirar-ho endavant.

El pressupost del 2016 està xifrat en més de 28,75 milions d’euros, el que representa uns 798.000 euros més que els de l’anterior exercici per poder atendre totes les despeses municipals i de ciutat. El que es vol, segons Corominas, és aconseguir tancar l’exercici amb un balanç positiu.

L’IBI s’apuja un 4%

La regidora d’Hisenda, Montserrat Torras, ha exposat l’apartat d’ordenances tot dient que són “continuistes” ja que es pretén mantenir la pressió fiscal del ciutadà d’aquest any. Malgrat tot, s’ha decidit apujar un 4% de l’IBI per compensar la reducció d’ingressos procedents d’impostos com el d’activitats econòmiques (IAE), plusvàlues o el de construccions , instal·lacions i obres (ICIO). Cal dir que el consistori va aprovar abaixar el valor cadastral de totes les finques en un 50% en els darrers 3 anys. “L’IBI és l’únic impost que modifiquem malgrat que hi ha un augment del cost dels serveis d’escombraries en un 2,5% més i ens han recomanat apujar un 0,8% el rebut de l’aigua.

2,5 milions d’euros en inversions

El capítol d’inversions inclou una partida de 2,5 milions d’euros, dels quals 650.000 euros provenen del pressupost del 2015 que no es va executar i 1,1 milions d’euros del pressupost ordinari del 2016. A més, se li ha de sumar els 750.000 euros del préstec bancari que es va sol·licitar l’agost passat.

Entre les partides previstes, destaca destinar 200.000 euros a la reforma de Can Montsà; 150.000 euros a la millora de la teulada de l’escola Malagrida, o 100.000 euros per “dignificar” els entorns del riu Fluvià. També destaca una partida de 250.000 euros per al projecte de restauració i serveis de la capella del Montsacopa, entre d’altres.

La cap d’àrea del departament d’Economia de l’ajuntament, Nuria Fité, ha explicat que en els últms anys s’ha aconseguit reduir el nivell d’endeutament del consistori, passant del més del 100% que hi havia el 2011 amb la previsió de tancar el 2016 amb un 71%, quan el màxim per llei és del 75%. Fité ha destacat sobretot que durant aquest últim mandat s’ha reduït la càrrega financera en 10 MEUR –hi havia un deute entorn dels 27 MEUR- alhora que s’ha reduït la despesa financera. Això ha permès a l’ajuntament poder tornar a demanar crèdit, “sempre de forma racional”, pensant en els grans projectes de ciutat, com seria la reforma del Firal.

Sobre aquest projecte en concret, Corominas ha recordat que s’obrirà un procés participatiu amb els veïns durant el primer o segon trimestre per consensuar les principals actuacions i posteriorment redactar el projecte. “No volem córrer perquè ho volem fer bé”, ha afirmat.

Atendre les necessitats socials, una prioritat

L’equip de govern es compromet a seguir treballant per cobrir les necessitats en l’àmbit social i ha citat alguns exemples on les partides s’han incrementat. Així, els òrgans autònoms rebran un 8,7% més de diners, uns 300.000 euros més que l’any anterior, mentre que el Consorci d’Acció Social rebrà un 19,3% més respecte l’any anterior, el que representa 115.000 euros més en concepte d’aportacions directes on se li ha de sumar les aportacions indirectes.

També s’ha doblat l’aportació destinada a les bonificacions d’IBI de col·lectius de risc passant dels 10.000 euros dels 2015 als 20.000 euros el 2016. ACN Olot

Casademont L.: La regidora d'Hisenda, Montserrat Torras; l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas i la cap de l'àrea d'Economia, Núria Fite, en la presentacio del pressupost.
Casademont L.: La regidora d’Hisenda, Montserrat Torras; l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas i la cap de l’àrea d’Economia, Núria Fite, en la presentacio del pressupost.