VÍDEO: Olot escollida internacionalment per celebrar el proper congrés “International Maar Conference”

Comparteix-ho amb els teus amics:

El passat juliol es va celebrar a la Xina un congrés científic de vulcanologia, on la candidatura d’Olot va ser l’escollida per celebrar el proper congrés “International Maar Conference” (IMC) l’any 2018.

L’IMC és un congrés científic d’abast mundial destinat a investigadors de diverses disciplines que estudien temes relacionats amb els volcans de tipus maar. Aquests volcans es formen durant erupcions molt explosives quan el magma interacciona amb l’aigua d’un aqüífer subterrani. Aquest fenomen produeix cràters profunds i circulars de grans dimensions on, sovint, s’hi acumula aigua en el seu interior donant lloc a llacs volcànics. Veure vídeo.

https://vimeo.com/180158817

És per aquest motiu que en el congrés IMC hi participen investigadors especialitzats en diferents camps de la geologia i dels riscos naturals, com també especialistes en llacs volcànics, paleontòlegs i climatòlegs d’arreu del món. En els congressos IMC hi sol participar un centenar d’investigadors on es presenten i es discuteixen els últims avenços científics en aquest àmbit. Els IMC es fan en camps volcànics, ja que d’aquesta manera els especialistes en vulcanisme d’arreu del món, a més de fer les seves ponències durant quatre dies, també poden visitar durant una setmana els volcans de la zona i debatre sobre el terreny. Aquest fet, fa que la comunitat científica internacional tingui el focus d’atenció en les ciutats que acullen els IMC durant els dies que es celebren aquests congressos.

Des del primer congrés de l’IMC l’any 2000 a Daun, Alemanya, aquests han tingut lloc sis vegades més a diferents ciutats i camps volcànics d’arreu del món. Hongria va acollir el 2n IMC el 2004. A Malargüe, a l’Argentina, es va fer el 3IMC l’any 2009. El 4IMC va tenir lloc a Auckland, Nova Zelanda, el 2012. A la ciutat de Querétaro, a Mèxic, es va celebrar el 2014 el 5IMC i, finalment, enguany ha tingut lloc el 6IMC a la ciutat de Changchun, a la província de Jilin, al nord-est de la Xina. El passat juliol, en aquesta ciutat xinesa, la candidatura d’Olot representada pel geòleg Dr. Xavier de Bolós va rebre l’encàrrec d’organitzar el 7IMC l’any 2018. La candidatura catalana competia amb una altra de russa la qual, al no ser escollida, probablement optarà a acollir el 8IMC el 2020.

volca margarida

La ciutat d’Olot, com a principal ciutat del Camp Volcànic de la Garrotxa, ofereix unes condicions immillorables per la realització d’un congrés d’aquestes característiques pel fet de disposar dels serveis necessaris per acollir un esdeveniment d’aquesta dimensió. A més, el Camp Volcànic de la Garrotxa ofereix unes característiques geològiques que permeten observar i estudiar diversos volcans de tipus maar i altres fenòmens relacionats amb l’activitat freatomagmàtica. Això es complementa amb la publicació, els darrers anys, de diversos estudis en articles científics i llibres que posen en valor la geologia de la comarca, permetent la difusió d’aquest territori al més alt nivell científic.

Per totes aquestes raons, l’Associació Internacional de Vulcanologia i Geoquímica (IAVCEI) ha considerat que la ciutat d’Olot era la millor candidata per acollir el pròxim congrés mundial de l’IMC. Aquest congrés comptarà amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de Zona Volcànica de la Garrotxa i la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

Font: Ajuntament d’Olot
Vídeo: elgarrotxi.cat