VÍDEO: Olot inicia el procés per a la posada en marxa d’una Escola de Noves Oportunitats a l’edifici de la Divina Providència

Comparteix-ho amb els teus amics:

El ple de l’Ajuntament d’Olot ha donat llum verda a l’inici del procés per a la cessió de l’edifici de la Divina Providència. La Fageda impulsa el projecte formatiu d’aquesta iniciativa que vol donar resposta als joves que han quedat fora del sistema educatiu.

L’any 2016 es posa en marxa el Social Lab Garrotxa, una plataforma impulsada des de l’Ajuntament d’Olot per desenvolupar respostes innovadores a reptes complexos comptant amb la participació de tots els actors locals involucrats i que puguin estar-hi interessats. La metodologia del Social Lab Garrotxa es posa en marxa amb la identificació d’un repte del territori pel qual es volen trobar solucions innovadores.

Durant l’any 2018 i fins finals del 2019 es van proposar diferents reptes, un dels quals va ser el de trobar resposta educativa/formativa als joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat i que, al mateix temps, tenen moltes dificultats per accedir al mercat laboral. A partir d’aquí es va començar a treballar en un projecte transversal que inclogués agents el màxim tranversals possibles: des de l’àmbit educatiu, social, laboral i formatiu.

Paral·lelament, l’any 2012 la Fundació La Fageda, juntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, van posar en marxa el projecte Mirall, adreçat a joves majors d’edat que es troben en situació de risc. Aquest projecte beneficia un primer grup d’una dotzena de joves i donada la seva bona acceptació i els resultats obtinguts s’inicien nous programes que segueixen la mateixa estructura: formació el matí, feina a les tardes i compartir espais amb els treballadors i tècnics de La Fageda. Unir la proposta de Social Lab amb l’experiència de La Fageda va ser un procés natural fruit del compromís de la mateixa Fageda amb la comarca. De fet, aquest és el naixement del projecte d’Escola de Noves Oportunitats.

Un equip format per professionals del Consorci d’Acció Social, l’Àrea de Cultura i Educació i DinamiG han treballat amb responsables de la Fageda per poder avançar en el projecte d’Escola de Noves Oportunitats NOIMA (paraula grega que vol dir “sentit”) que té per finalitat donar resposta educativa/formativa a joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat. L’objectiu és completar l’oferta formativa ja existent i integrar en una única estructura tots els recursos d’atenció a aquest col·lectiu. La característica principal que s’oferirà és la personalització i l’acompanyament individual de cada alumne/a i la seva família, segons les seves necessitats i inquietuds.

Per posar en marxa aquest projecte formatiu, la Fundació La Fageda ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Olot poder disposar d’un espai on poder fer realitat el projecte. En el ple d’aquest mes d’agost, el Consistori ha portat a aprovació la cessió de l’edifici de la Divina Providència. Situat entre els carrers Fluvià i Ronda Paraires, l’Ajuntament d’Olot disposa des de novembre de 2020 de 1.616m² de les instal·lacions cedides pel Bisbat de Girona per a futurs usos socials, educatius o culturals a disposició de la ciutat.

El ple de l’Ajuntament d’Olot d’aquest mes d’agost ha aprovat aquest punt amb el vot favorable de l’equip de govern de JuntsxCat, l’abstenció d’ERC i el PSC i el vot contrari de la CUP. D’aquesta manera s’inicia el procés de cessió de l‘edifici de la Divina Providència per a la posada en marxa de l’Escola de Noves Oportunitats. Oferirà itineraris formatius llargs i personalitzats amb un acompanyament personal al llarg de tota la trajectòria dels joves per tal que puguin retornar al sistema educatiu o bé que es puguin inserir laboralment. La previsió és que alguns dels serveis que prestarà l’escola puguin entrar en funcionament el període 2022-2023.

VÍDEO: Olot inicia el procés per a la posada en marxa d’una Escola de Noves Oportunitats

Info: Ajunt. Olot