VÍDEO: Olot inicia una campanya informativa sobre l’ús de patinets elèctrics

Comparteix-ho amb els teus amics:

La voluntat és donar a conèixer i conscienciar sobre la nova ordenança per regular l’ús de Vehicles de Mobilitat Personal.

La Policia Municipal d’Olot ha iniciat una campanya informativa sobre l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) a la ciutat. L’ús d’aquests sistemes de transport i, principalment els patinets elèctrics, s’han convertit en un mitjà de transport urbà molt utilitzat; especialment entre els usuaris més joves.

Arran d’aquest canvi, des del 2020 el Servei Català de Trànsit coordina amb les policies locals de cada municipi dues campanyes anuals de prevenció i control centrades precisament en els VMP per detectar accions antireglamentàries i comportaments de risc així com potenciar una millor convivència, respecte i circulació a les ciutats.

Ara, des de la Policia Municipal d’Olot s’ha engegat nova campanya informativa i de difusió que té per objectiu frenar les infraccions, les actituds incíviques i combatre el desconeixement detectat per part dels usuaris i usuàries sobre què poden fer i que no quan utilitzen un VMP i, sobretot, quan es mouen damunt d’un patinet.

S’ha editat material divulgatiu per conscienciar i informar sobre la nova normativa que regula la circulació dels VMP. En concret, s’han editat tríptics informatius que s’han repartit arreu de la ciutadania, on es detallen les normes clau que s’han de tenir en compte a l’hora de circular amb un patinet elèctric.

Línies bàsiques de la nova ordenança

A l’hora de circular amb un patinet elèctric, cal que tinguis en compte els següents elements:

Quantes persones poden anar damunt del patinet?

Només pot anar-hi una sola persona per patinet i l’edat mínima per conduir-ne un són 16 anys.

Puc circular per la vorera? 

No, el VMP només poden circular per carrils bici i per la calçada.

He de portar casc?

Sí, per circular amb VMP és obligatori portar casc.

En cas de desplaçar-se de nit, cal portar una llum blanca al davant i una vermella al darrere, i peces de roba reflectants.

Necessito carnet de conduir per portar un patinet o VMP?

No, però la persona que utilitza un VMP té consideració de conductor i, per tant, cal respectar les normes de circulació com la resta de vehicles.

Puc anar al municipi del costat amb el VMP?

No, la circulació per vies interurbanes amb VMP està prohibida.

Els patinets elèctrics formen part del conjunt de vehicles VMP: els Vehicles de Mobilitat Personal. Es tracta de sistemes d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que puguin proporcionar al vehicle una velocitat màxima de disseny compresa entre els 6 i 25 km/h. Només poden disposar de seient si compten amb sistema d’autoequilibrat.

Velocitat

Es pot circular a un màxim de 25 km/h.

El màxim és 20 km/h en aquelles vies que disposin de plataforma única, com en el cas del Nucli Antic d’Olot.

Es recomana circular pel centre del carril.

Normatives de circulació

Les persones que utilitzen un patinet elèctric com a mitjà de transport tenen consideració de conductor i, per tant, cal que respectin les normes de circulació com qualsevol altre vehicles i estan sotmesos a proves d’alcoholèmia i estupefaents.

Nucli Antic d’Olot

No està permès circular en VMP ni amb bicicleta en aquesta zona quan hi hagi aglomeracions de vianants, en dies de mercat, fires o esdeveniments.

És necessari mantenir com a mínim 1 metre de distància respecte de les façanes, pel risc d’atropellament de vianants.

En casos d’aglomeracions de persones i no es pugui circular més de 5 metres en línia recta,  caldrà baixar del VMP i caminar com la resta dels vianants.

Info: Ajunt. Olot