VÍDEO: Olot tindrà aviat llambordes als carrers per recordar als olotins deportats als camps nazis

Comparteix-ho amb els teus amics:

Fa un parell d’anys ERC Olot, va demanar en una moció posar als carrers de la ciutat llambordes per recordar als olotins deportats als camps nazis, tal com es fa amb altres ciutats de Catalunya i Europa. En el passat ple municipal,  la formació republicana va demanar per aquesta qüestió, i la resposta de l’alcalde d’Olot Pep Berga, és que hi ha llista d’espera per poder fer i col·locar les llambordes “stolpesteine”. Veure vídeo.

Diverses ciutats del país (Girona, Sabadell, Manresa, Igualada, Castellar del Vallès, etc.) van recordar les víctimes col·locant llambordes stolpersteine​ en llocs significatius o davant de les llars on van néixer o viure persones vinculades a les seves ciutats que van morir en camps de concentració.

Les llambordes stolpesteine​ són petits monuments creats per l’artista alemany​ Gunter​ Demnig en memòria de les víctimes del nazisme. Es tracta de peces quadrades de 10cm x 10cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. Cada llamborda és única i es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Des de l’inici del projecte, el 1993​ ,​ s’han col·locat més de 50.000 llambordes a diversos països d’Europa: Alemanya, Àustria​ ,​ Hongria​ ,​ Països​ Baixos,​ Bèlgica​ ​, Txèquia​ ,​ Polònia​ ,​ ​Ucraïna ,​ Itàlia, ​ Noruega​ , etc. La primera instal·lació a Catalunya es va fer el 2015 a Navàs​ .​

Segons l’estudi de referència a la nostra comarca Els garrotxins als camps nazis​, de Jordi Pujiula, vuit persones vinculades a Olot van passar pels camps nazis i quatre d’ells hi van morir. Des d’ERC Olot pensem que cal continuar la lluita per mantenir la memòria de les víctimes del nazisme i que aquest memorial és una bona manera per recordar els olotins que van ser-ho. Per això presentarem una moció al ple d’aquest dijous per demanar que l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa elabori un unforme sobre les víctimes olotines del nazisme deportades a camps d’extermini i que el memorial Stolpersteine es pugui instal·lar a la ciutat.