Vídeo: Olot tindrà el seu propi “Home dels Nassos”

Comparteix-ho amb els teus amics:

El centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot ha posat en marxa una proposta divertida, un capgròs representant l’Home dels Nassos, que aniria destinada a l’Associació de Comerciants, per fer més alegre els carrers del centre i dintre d’algunes activitats com a cercaviles que es facin a la ciutat per als dies que marca la tradició de l’Home dels Nassos.

[vimeo]https://vimeo.com/114874157[/vimeo]

L’Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l’any. Només se’l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d’any. En fer-se visible només el darrer dia de l’any, el personatge mitològic té, com tots els humans, un sol nas, i per tant, pot ser qualsevol persona.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l’Home dels Nassos, una persona que té tants nassos com dies té l’any. Se’ls hi explica de tal forma que els nens s’imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l’any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l’acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure’l a les canonades de l’aigua i així ho feien saber a les criatures. Als pobles petits, es deia que apareixia a l’església i devorava la pica de l’aigua beneïda.

Aquesta tradició malgrat que el gran arrelament a la ciutat de Barcelona és present en diverses poblacions catalanes que presenten en alguns casos petites variacions o localismes. En moltes d’aquestes actualment s’organitzen cercaviles amb un capgròs representant l’Home dels Nassos.

F 4269