Vídeo: Operatiu policial per lluitar contra el frau elèctric i el cultiu de marihuana a Figueres

AJUNTAMENT DE FIGUERES Un moment de l'operatiu policial contra el frau elèctric que s'ha fet aquest matí al barri del Culubret de Figueres
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Guàrdia Urbana i els mossos han fet un operatiu policial al barri del Culubret de Figueres per lluitar contra el frau elèctric i les plantacions de marihuana. Acompanyats pels tècnics d’Endesa, han inspeccionat un centenar d’habitatges i n’han trobat 21 que, directament, estaven enganxats a la xarxa pública. A disset se’ls han retirat els comptadors. A més, en un habitatge la policia hi ha trobat 345 plantes de marihuana i han imputat la veïna que hi viu. La batuda, semblant a les que ja es van fer a la Font de la Pólvora de Girona, arriba després que el barri patís talls de llum constants, s’incendiés un cable elèctric i l’alcaldessa, Marta Felip, enviés una carta a Endesa demanant-li que actués.

[youtube]http://youtu.be/dtDWpyEq0Lk[/youtube]

L’operatiu que s’ha fet aquest matí al barri del Culubret de Figueres arrenca per la mateixa problemàtica que va motivar les constants batudes a la Font de la Pólvora de Girona a l’estiu: el frau elèctric. Des de fa un mes, aquest barri de Figueres pateix talls de llum constants pràcticament a diari. A més, dissabte passat es va cremar una part del cablejat elèctric al carrer Ramon Reig, perquè la xarxa no va poder suportar l’elevat consum.

AJUNTAMENT DE FIGUERES Un moment de l'operatiu policial contra el frau elèctric que s'ha fet aquest matí al barri del Culubret de Figueres
AJUNTAMENT DE FIGUERES Un moment de l’operatiu policial contra el frau elèctric que s’ha fet aquest matí al barri del Culubret de Figueres

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va enviar formalment una queixa a la companyia elèctrica demanant-li que actués. A la carta, Marta Felip detallava totes i cadascuna de les interrupcions elèctriques que patien els veïns (i que, en molts casos, anaven dels 90 minuts a les tres hores).

A la queixa, l’Ajuntament reclamava que es desconnectessin de la xarxa aquells comptadors que defraudaven electricitat. A més, el consistori també vinculava els continus talls de llum al Culubret amb la presència de plantacions de marihuana al barri.

Avui, tècnics d’Endesa acompanyats de la Guàrdia Urbana, i amb el suport dels Mossos d’Esquadra, han anat fins al barri per inspeccionar aquells habitatges on sospitaven que s’estava defraudant llum. La companyia elèctrica ha portat a terme aquest operatiu després de fer una investigació i veure quins eren els consums que s’estaven fent al barri, per determinar els possibles habitatges que cometrien frau amb la llum.

Els tècnics anaven habitatge per habitatge i n’inspeccionaven els comptadors. Si detectaven frau els desconnectaven, i a més, amb l’ajuda d’una grua, també inutilitzaven la connexió amb la xarxa del carrer. En paral·lel, la policia aprofitava per descartar que en algun habitatge no s’hi estigués fent res d’il·legal (centrant el focus en detectar les plantacions de marihuana).

17 comptadors i 345 plantes

En total, durant l’operatiu, s’han inspeccionat 100 domicilis. A 21 d’aquests, els tècnics han descobert que els seus propietaris o inquilins defraudaven llum. A disset dels habitatges se’ls ha retirat el comptador i se’ls ha deixat a les fosques; als altres quatre restants, els tècnics han regularitzat la situació i ara ja tornen a disposar d’electricitat.

A diferència del què passava a la Font de la Pólvora, on la majoria dels habitatges es connectaven directament a la xarxa sense tenir contracte, aquí al Culubret la situació amb què s’han trobat els tècnics era una altra. Segons informa la companyia Endesa, la majoria dels habitatges que feien frau tenien pòlisses de comptadors i contracte, però feien un consum exagerat d’electricitat que en cap cas es corresponia amb la potència contractada. A més, en alguns casos, un sol comptador subministrava llum a dos domicilis.

Per fer-se’n una idea, la companyia ho exemplifica de la següent manera: en conjunt, els 21 habitatges que defraudaven llum consumien l’electricitat de 40. Després que s’hagin retirat els comptadors, caldrà que els propietaris o inquilins contactin amb un instal·lador autoritzat perquè els torni a connectar a la xarxa, els hi posi un comptador nou i regularitzi la seva situació (és a dir, que si volen, contractin més potència).

Durant la batuda, també s’han confirmat les sospites de l’Ajuntament. En un dels domicilis, la Guàrdia Urbana hi ha trobat fins a 345 plantes de marihuana, que hi creixien acompanyades de la infraestructura per afavorir el cultiu (ventiladors, tubs i aparells d’aire condicionat). Per això, després de comissar la droga, la policia ha imputat la veïna que hi viu per un delicte contra la salut pública.

Endesa confirma que aquest operatiu no serà l’únic que es farà al barri figuerenc. La intenció de la companyia és dur-ne a terme de nous i anar pentinant tot el barri, amb l’objectiu de lluitar contra el frau elèctric.