VÍDEO: S’estrenarà a Olot l’obra “Una nova primavera”, història de les brigades internacionals

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper dissabte 22 de febrer tindrà lloc a la sala Núria social, la representació de l’obra “Una nova primavera” la història de les brigades internacionals.

El 18 de juliol de 1936 una part de l’Exèrcit Espanyol dóna un cop d’Estat al govern de la República Espanyola. Les potències democràtiques estrangeres donen l’esquena al govern d’Espanya mentre que els colpistes reben ajuda i suport militar dels exèrcits feixistes de Hitler i Mussolini.

Davant aquesta situació s’organitza i promou la creació de les Brigades Internacionals. Més de 35.000 homes i dones de 53 països van acudir a Espanya en auxili del govern de la II República, disposats a donar la seva vida per ajudar al poble espanyol a lluitar per la seva llibertat i contra el feixisme. Més de 9.000 d’ells deixaren les seves vides als camps d’Espanya. Mai en la història s’ha donat un cas tan extraordinari de solidaritat internacional.

El fenomen de les Brigades Internacionals és un dels episodis més sorprenents de la nostra història recent i, como tants d’altres després de quaranta anys de dictadura, va ser silenciat o tergiversat intencionadament.

Amb aquesta obra volem fer un homenatge a aquells homes i dones que voluntàriament van venir a Espanya a lluitar amb el poble en armes per la llibertat i contra el feixisme.

Volem parlar dels brigadistes, però no només dels més famosos sinó també de tots aquells herois anònims que van participar en la Guerra contra el feixisme i del que va significar per a molts d’ells. No es tracta doncs de rescatar un fragment de la història perduda del nostre país, sinó de parlar també de les moltes petites histories que es van produir en aquella guerra por la llibertat, on hi va haver dones lluitant pel seu dret a la igualtat i homes de diferents ètnies que lluitaven també contra el racisme.

Sinopsi

LA HISTÒRIA DE LA MARIA I L’STIG

Si bé l’obra està formada per multitud de petites històries de brigadistes, el fil conductor de ‘Una Nova Primavera’ és la història de la Maria i Stig. Una de les moltes històries d’amor que van sorgir entre brigadistes internacionals i dones espanyoles.

La Maria i l’Stig es van conèixer a l’Hospital Militar de Mataró el 38, quan a ell, que havia vingut com a conductor d’ambulàncies el 37, li van encarregar traslladar als ferits cap a Catalunya degut a l’avançada de les tropes feixistes. La Maria treballava com a infermera a l’hospital i entre ells va néixer una història que va vèncer la separació per la marxa dels brigadistes, la segona guerra mundial i 40 anys de dictadura franquista. Tots dos van refer la seva vida però mai van deixar de pensar l’un en l’altre.

Després de la mort de Franco, Stig viatja a Espanya des de la seva Suècia natal i es veuen durant una tarda. Finalment, als anys 90 es tornen a trobar per última vegada a Mataró. Al seu comiat Stig va dir: “La propera vegada Maria, ens veurem al cel. No ho sé. Només sé que el nostre amor no pot morir.”

MARIA SANS, LA MUSA D’ERNEST HEMINGWAY

Quan el Nobel de literatura es trobava a Espanya com a corresponsal de guerra, va acudir a l’Hospital Militar de Mataró a visitar al seu amigo ferit Freddy Keller. Allà va quedar fascinat amb la infermera Maria (Maria Sans), una bonica jove que treballava sense parar i sempre estava alegre. I, tot i que no va arribar a parlar amb ella, fou tal la impressió que li va causar que, segons va assegurar el propi Keller en una entrevista el 1966, per ella anomenà “Maria” a la protagonista femenina de la seva obra: “¿Por quién doblan las campanas?”.

Imagen