VÍDEO: Aquest dissabte torna el tradicional Ball del Xai Be d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ja fa més d’una dècada que la Setmana Santa d’Olot va lligada a una tradició molt característica de la ciutat recuperada per l’Esbart Olot: el Ball del Xai Be.

El ball del Xai Be d’Olot data del segle XV i era ballat el Dissabte de Glòria per un grup de pastors a la Plaça Major per celebrar la fi de la Quaresma. Aquesta dansa tradicional és una de les quatre danses més antigues de Catalunya, que pels voltants del 1850 es va deixar de ballar. L’any 2007, l’Esbart Olot va decidir recuperar la tradició i crear una coreografia inspirada en l’acte tradicional. El 2016 el ball es va ampliar amb 3 noves peces, un muntatge coreogràfic únic al país. Per a aquest any, s’incorpora la figura del Bisbe, un flabiolaire que durant la processó acompanyava els molsuts, nom amb què es coneixia popularment els balladors.

Les activitats d’enguany s’iniciaran a les 18 h amb una cercavila pel carrer de Sant Rafel i el carrer Major a càrrec dels Bastoners i Grallers d’Olot.

A les 19 h es farà el ball del Xai Be i, a continuació, la Cobleta de la Copeta oferirà un concert de música tradicional.

ARXIU VÍDEO:

Comparteix-ho amb els teus amics: