VÍDEO: En marxa una nova edició del Workshop Internacional RCR 2018 en l’Espai Barberí

Foto: RCR Laboratorio Barberí - Hisao Suzuki
Comparteix-ho amb els teus amics:

Del 30 de juliol al 17 d’agost es desenvoluparà el Workshop Internacional RCR 2018 en l’Espai Barberí, seu de RCR Arquitectes, on es combinaran la recerca i la docència amb la cultura i pensament des d’un esperit humanista i transversal.

L’Espai Barberí, una antiga fosa artística recuperada per RCR Arquitectes, ofereix l’oportunitat de viure durant un mes un espai on es reflecteix el seu pensament i arquitectura. Aquest lloc inspirador serà el punt de trobada dels participants dels tres cursos.

La web del Laboratori Barberí neix en 2017 com a punt de trobada virtual i plataforma de recerca en xarxa per a la recerca de l’espai amb resultats de referència en aquesta matèria. És per això que es proposa aprofundir en aspectes com el buit, la matèria, la llum, el temps i el silenci.

Un any després del Premi Pritzker 2017 per a Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, es manté l’interès pels tallers amb 117 participants de 31 països, amb un 57% de dones, en edats majoritàriament situades entre els 25 i 34 anys, que coincideix amb un equilibri gairebé equidistant entre estudiants i joves professionals de l’arquitectura.

Els països de procedència són majoritàriament europeus (47%) i llatinoamericans (41%) amb una constant d’un 11% de participants provinents d’Àsia. Aquest any s’observa a nivell europeu una presència decreixent en l’àmbit nacional (només 30 participants són espanyols), una presència destacada d’Itàlia, un interès mantingut de països de l’Est com Bulgària, Polònia, Romania i Rússia i una curiosa absència de participants francesos. Des de Llatinoamèrica se segueix observant com en altres anys amb una presència majoritària d’alumnes d’Argentina, Colòmbia i Mèxic, amb nous països de procedència com El Salvador i el Peru. D’Àsia hi ha aquest any participants de la Xina, Corea del Sud, Indonèsia i del Japó, sent majoria els participants del Líban.

La llengua vehicular és el castellà. L’anglès és segona llengua oficial del Workshop d’Estiu. Aquest any hi haurà 38 participants de parla anglesa, sent una presència cada vegada més significativa d’alumnes sense coneixements de l’espanyol que representen el 32% dels participants. L’equip docent és bilingüe i en les conferències internes i del Programa Obert compten amb traducció simultània del castellà a l’anglès.

Els tallers

Els tallers creatius estan dissenyats seguint quatre idees centrals que vertebren el programa:

1. Format concurso: Exercicis tancats que condensen un procés complex en un temps concret
2. Transversalitat: Enfocament integrador de caràcter interdisciplinari
3. Compartir: La creativitat compartida per al foment de la capacitat de diàleg
4. Experiència: La comprensió derivada de l’observació, de la participació i de la vivència

Els tallers compten amb una participació de 86 alumnes, amb un equilibri equidistant d’estudiants i professionals de l’arquitectura, vinguts de 26 països. RCR Bunka Fundació Privada concedeix dues beques de matrícules a 2 alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC Barcelona-Tech) que col·labora amb el Workshop certificant l’assistència al taller amb el seu segell. El Workshop també compta amb la col·laboració del Màster Universitari en Arquitectura de la Universitat Nebrija de Madrid.

El taller se centra en la vivència d’una experiència directa dels participants, donant a conèixer el territori on ha arrelat l’obra de RCR Arquitectes, amb l’objectiu d’entendre la seva relació amb el lloc i el paisatge, a l’hora de compartir i transmetre una actitud davant la vida, l’arquitectura i la creativitat, posant en pràctica els seus mètodes de treball.

Comptem amb un equip docent internacional d’1 coordinador general del taller, 7 professors i 3 assistents, que aquest any seran Emiliano Roia, Alberto Collet, Mario Cottone, Filipe Nunes, Jaume Prat, Joan Puigcorbé, Gilberto Rodriguez, Roger Subirà, Mauro Turin, Sido Cherel, Maria Hawkins y Inês Martins de Brito.

Se segueix apostant pel foment de la transversalitat del Workshop Internacional RCR amb la tercera edició del tercer Workshop Internacional d’Escenografia, que comença paral·lelament al taller d’Arquitectura i Paisatge. Sota la direcció del director d’escena i escenògraf Paco Azorín i amb l’assistència del videoartista, dissenyador gràfic, director d’escena, actor, dissenyador d’il·luminació i productor Pedro Chamizo es desenvoluparan aquest any propostes escenogràfiques per a l’espai públic Teatre La Lira a Ripoll, obra de RCR Arquitectes amb Joan Puigcorbé sobre la base de l’òpera Salomé de Richard Strauss.

Aquest any participaran 20 alumnes provinents de 10 països, majoritàriament europeus amb la presència d’alumnes d’Àustria, Itàlia, Països Baixos, Polònia i Espanya, i un terç de participants llatinoamericans vinguts d’Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia i Mèxic. Hi ha una presència majoritària de dones i d’estudiants d’arquitectura.

RCR Bunka Fundació Privada concedeix una beca de matrícula a alumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona. Aquest any, la beca de la Universitat Nebrija es destina a la participació d’una jove arquitecta en el Workshop Internacional d’Escenografia.

Finalment s’incorporen el 3 d’agost els participants del sisè Workshop Internacional d’Audiovisual i Fotografia fins al 17 d’agost, perllongant la durada del taller respecte a anys anteriors. L’aproximació a la fotografia és a càrrec del reconegut fotògraf japonès Hisao Suzuki i la introducció al llenguatge audiovisual dirigida per Júlia de Balle, i consta de sessions teòriques i pràctiques.

Els 10 participants provenen d’Espanya, Bèlgica, Itàlia, Argentina i Líban, sent eminentment dones i joves professionals.

Activitats paral·leles

Des de 2015 s’incorpora el Programa de Dansa, en col·laboració amb el festival de dansa Sismògraf, com a línia de recerca del Workshop d’Estiu dedicat al cos i l’espai, que comparteixen els tres cursos com a punt d’intersecció. Fins a 2017 ha estat dirigit per la coreògrafa Àngels Margarit, Premi Nacional de Dansa 2010 i actual directora artística de la casa de dansa de Barcelona Mercat de *Flors.

Ara prenen el relleu Pep Ramis i María Muñoz, Premi Nacional de Dansa 2009 en la modalitat de creació i directors artístics de la Companyia de Dansa Malament Pèl. El dijous, 9 d’agost, donaran al matí una Masterclass per a un nombre restringit de 25 participants i oferiran exercicis oberts per a tot l’alumnat a la tarda.

Des de 2001 impulsen “L’animal a l’esquena”, un centre de creació i intercanvi multidisciplinari en una masia de 19 hectàrees a Celrà, Girona, que mostra tenir marcades afinitats amb el projecte de recerca de RCR en La Vila a la Vall de Bianya que aquest any es presenta sota el títol de “Somni i Naturalesa” en el Pavelló de Catalunya en la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

El Programa de Disseny Gràfic es fa present amb 7 propostes d’alumnes del curs 2017-2018 de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot (EASD), tutelats pel professor de projectes gràfics Pere Álvaro Ruiz. S’exhibiran en l’Espai Barberí els treballs d’Ainhoa Pujolràs, Ariadna Nogué, Claudia Codina, Julissa Álvarez, Laura Cárdenas, Marc Lozano i Óscar Malagón. El projecte que se seleccioni per un jurat presidit per RCR BUNKA Fundació Privada serà la imatge corporativa del Workshop Internacional RCR 2019 i 2020.

RCR Bunka Fundació Privada recolza el desenvolupament de competències en la formació artística a la seva ciutat, posant en valor la necessitat de crear professionals de qualitat a nivell local i donant oportunitats d’aplicar els seus coneixements en un projecte real, beneficiant-se de l’ambient creatiu i internacional del Workshop.

El Programa Obert 2018

Com en edicions anteriors, s’ofereix un Programa cultural obert al públic general amb un cicle de conferències que tindran lloc del 30 de juliol al 17 d’agost a les 19.30 hrs en el Pati de l’Hospici. En cas de pluja se celebraran a la sala El Torin en el Carrer Roser 13 d’Olot.

De 2012 a 2016 es venia celebrat el Programa Obert en l’Espai Barberí. Des de la passada edició es presenta en l’Hospici, amb un aforament previst de 200 persones per a les conferències, ocasionat pel gran nombre de participants del Workshop Internacional RCR i el seu equip docent i la vocació d’obertura a un públic general de la ciutat, la comarca i un radi de públic potencial de fins a 200 km que inclou Barcelona.

El cicle de conferències es dedica a una reflexió des de diferents mirades sobre el buit i obre amb una conferència sobre “L’espai poètic: el que es veu és una visió de l’invisible” de Paco Azorín, director del Workshop Internacional d’Escenografia.

Josep-Maria Mallarach, parlarà el dimecres, 1 d’agost, sobre “El buit en la Naturalesa i en la reconexión profunda amb ella”, amb una presentació a càrrec de Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya des de la seva creació en 2004 fins a 2017.

L’arquitecte i editor de la revista d’arquitectura contemporània El Croquis Richard Levene ens explicarà “Arquitectures de còmic” el divendres, 3 d’agost.

Obrim la segona setmana d’agost amb el fotògraf d’arquitectura Hisao Suzuki que reflexionarà sobre el seu concepte de buit en la imatge el dimarts, 8 d’agost, en la seva conferència “La imatge silenciosa”, seguit per Ivan Pintor, professor agregat del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb una xerrada sobre “La litúrgia del buit. Una estètica cinematogràfica de la negativitat”.

El dijous, 9 d’agost, gaudirem d’una xerrada-performance de Pep Ramis i María Muñoz, amb una presentació a càrrec de Tena Busquets, directora del festival de dansa Sismògraf d’Olot.

La segona setmana tanca el divendres, 10 d’agost amb la ponència “Material, estructura i espai” de l’arquitecte japonès Shigeru Ban, Premi Pritzker 2014 i consultor de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) des de 1995.

En la tercera setmana d’agost finalitza el cicle de conferències amb Xavier Ros Majó, fundador de l’estudi català HArquitectes, i professor de Projectes en l’ETSA Barcelona. La ponència titulada “La naturalesa de l’edifici” tindrà lloc el dimecres, 15 d’agost i li presentarà el crític d’arquitectura i blogger Jaume Prat, tutor en la present edició del Workshop Internacional RCR.

La clausura de Workshop Internacional RCR 2018 se celebra el divendres, 17 d’agost, al Pati de l’Hospici amb una presentació de treballs dels tallers del Workshop Internacional RCR i lliurament de diplomes, tancant amb un sopar i celebració en l’Espai Barberí, alma mater i seu de CR Arquitectes.

Foto: RCR Laboratorio Barberí – Hisao Suzuki
Comparteix-ho amb els teus amics: