Vídeo: Tot preparat per celebrar el dia de la Dalla a Hostalets d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

El diumenge 8 de juny als Hostalets d’en Bas se celebra el  tradicional Dia de la Dalla, una jornada de concurs dedicada a la sega  amb dalla. Enguany, des de la organització d’aquesta festa, es vol convocar a tothom qui estigui interessat en crear una Selecció  Catalana de Dalla.

Vídeo del Dia de la Dalla 2013

El Dia de la Dalla va començar com un concurs entre segadors que  utilitzaven aquesta eina, dins del programa d’actes de les festes  d’estiu d’Els Hostalets d’en Bas, a la Vall d’en Bas, l’any 1999.  D’aleshores ençà la festa ha anat creixent fins arribar a aplegar més  de 50 dalladors en les darreres edicions, molts d’ells provinents del  País Basc o de la regió de l’Ariège, entre d’altres llocs. En aquests  territoris existeix una major tradició de fer competicions de segar  amb dalla i per això, les tècniques i les eines utilitzades són una mica  diferents de les que feien servir tradicionalment els pagesos.

Animats per aquest èxit de convocatòria i també per l’empenta dels  participants, els organitzadors han apostat per provar de crear una  Selecció Catalana de Dalla, que actualment no existeix, amb tota  aquella gent que hi estigui interessada, sigui quin sigui el seu nivell  de sega. L’objectiu d’aquesta selecció seria primer, prendre part ales  proves que esporten a terme alPaís Basc i, mésendavant, també a  nivell europeu.

Per això es fa unacrida a totsaquellsdalladorsque tinguinganes de  participar en aquesta aventura, perquèvinguinel proper diumenge8  de juny als Hostalets d’en Bas a participar al Dia de la Dalla. Allí es  començarà a donar forma al projecte en base a la gent que hi  acudeixi.

La Comissió de Festes dels Hostalets de Bas us convida a conèixer el nostre poble i a participar  en la 16a edició del concurs de sega amb dalla. Veureu experts dalladors i  altres que en comencem a aprendre.  Rememorarem una eina i una feina que actualment ja no trobem en els nostres camps.

PROGRAMA DEL DIA
*A les 9 del matí començaran les inscripcions i esmorzarem.
*Cap a 2/4 de 10, anirem al camp i dallarem fins que acabin tots.
*A partir de les 10, no servirem més esmorzars.
*Cap a les 2 farem un dinar popular i donarem els trofeus del concurs.
*Durant tot el dia hi haurà parades d’artesans al carrer Teixeda.
* El grup de música GRAIATUS d’Hostalric ens animarà durant la jornada amb  música medieval i popular catalana
* Cap a 2/4 d’ 1h. actuació dels TAMBOKETES dels Hostalets de Bas. Es tracta de recuperar una eina que ja no es fa servir, en el marc d’una festa nascuda de forma  popular, organitzada per la Comissió de Festes i la gent del poble dels Hostalets. Us recordem que el nombre de participants és limitat, per tant millor si us inscriviu almenys  una setmana abans.

Podeu fer reserves als telèfons 670 69 05 04 / 669 09 29 09
Correu electrònic : dallador@yahoo.es
Facebook : diadeladalla

dalla