VÍDEO: Un centenar de persones es manifesten davant l’escorxador d’Olot per aturar la indústria càrnia

Comparteix-ho amb els teus amics:

Un centenar de persones es manifesten davant l’escorxador d’Olot per aturar la indústria càrnia

Aquest diumenge, un centenar de persones es manifestaven davant de l’escorxador Olot Meats en contra de l’ampliació de la indústria càrnia i per defensar una transició d’aquesta indústria cap a un model sostenible i respectuós amb els animals i les persones i l’oposició a l’ampliació de l’escorxador de la ciutat i la nova planta d’especejament, envasat i congelació de carn de porc que Noel està construint al mateix Polígon Industrial del Pla de Baix. Veure vídeo.

Les entitats que subscriuen l’acte consideren que aquesta indústria és problemàtica per quatre motius. Primer, perquè oculta com elabora els seus productes per així evitar incomodar la societat i d’aquesta manera seguir amb l’especisme i l’explotació dels animals. Creuen que els animals són tractats de forma degradant i que la indústria actua al marge de les consideracions ètiques que els afecten. Segon, assenyalen que aquest model de producció és insostenible amb la situació d’emergència climàtica actual, ja que la ramaderia contribueix més al canvi climàtic que tots els mitjans de transport i, a més a més, aquesta indústria està contaminant les aigües, l’aire i el sòl. Tercer, denuncien que la indústria càrnia vulnera els drets laborals de les treballadores en molts casos i que algunes empreses exerceixen amenaces i represàlies contra el personal que demana millores en les condicions laborals. I quart, consideren que l’activitat d’aquesta indústria afecta negativament a la salut de les persones, ja que causa greuges com la contaminació de l’aigua, la pèrdua d’eficàcia dels antibiòtics i la proliferació de malalties contagioses.

Les manifestants adrecen tres demandes a la Generalitat i una a les empreses de la indústria càrnia. Per una banda, exigeixen a la Generalitat que decreti una moratòria immediata per aturar l’ampliació d’aquesta indústria; segon, que impulsi un projecte de llei per crear impostos pels efectes negatius que causa a la població i al medi ambient; i tercer, que elabori un pla de transició econòmica i alimentària cap a un model lliure d’especisme, basat en vegetals, sostenible, saludable, de proximitat i just amb les treballadores. Per altra banda, les manifestants demanen a les empreses d’aquesta indústria que facin una transició cap a aquest nou model.

MANIFEST:

Aturem la indústria càrnia!             

Crueltat cap als animals, explotació de les treballadores i destrucció del medi ambient són qualificatius que defineixen la indústria càrnia. Ens manifestem avui a Olot per alertar de la problemàtica que comporta aquesta indústria i mostrar el nostre rebuig per la seva existència. Actualment s’està construint una nova planta de Noel Alimentària a la capital de la comarca i l’escorxador d’Olot Meats planifica ampliar les seves instal·lacions. Aquest no és el model econòmic i alimentari que necessitem com a societat. Volem un canvi global per afrontar l’emergència climàtica fonamentat en una alimentació basada en vegetals, una manera respectuosa de relacionar-nos amb els animals i una economia que se centri en la vida.

La societat està cada cop més conscienciada amb la qüestió del benestar dels animals. S’està produint un canvi de mentalitat propiciat per Internet i les xarxes socials que han permès difondre l’explotació dels animals a la indústria càrnia. Paral·lelament, els avanços científics en el camp de les ciències cognitives han arribat a la conclusió que tots els mamífers (els porcs inclosos), tots els ocells i també altres tipus d’animals tenen les característiques neurològiques que donen lloc a la consciència. Malgrat això, la indústria càrnia viu al marge dels avenços científics i de les consideracions ètiques de les seves pràctiques.

Vivim en una societat amb una doble moral, que permet estimar i tenir cura d’alguns animals i a la vegada esclavitzar i maltractar uns altres. Els porcs, igual que els gossos, gats, conills, són éssers sensibles i conscients, que mereixen per tant el nostre respecte i protecció. Però l’escorxador d’Olot  mata 10 mil porcs al dia. Els traslladen des de les granges a l’escorxador en camions, sovint amb condicions climàtiques extremes i sense espai per moure’s. Pateixen estrès durant el trajecte i a vegades romanen hores dintre del camió a ple sol, sota la pluja o les glaçades. Sentim els seus crits angoixants quan passem per davant de l’escorxador. Allà els confinen almenys mig dia sense cap aliment i després els empenten a la força cap a una cambra, entre crits, baralles i amuntegaments. A dins de la cambra els gasegen amb diòxid de carboni i moren asfixiats. Per alguns porcs aquest és el seu final. Per alguns altres, encara amb vida, experimenten com els pengen d’una pota i els degollen. Aquests animals han viscut tota la seva vida confinats en espais tan reduïts que gairebé no poden moure’s. Sense sentir el sol, sense trepitjar l’herba, sense rebolcar-se en el fang. L’únic dia que surten de les instal·lacions és per posar fi a les seves vides, amb un tracte totalment degradant. I tot això passa dia rere dia. Amb una indústria càrnia que ho oculta i un consumidor que no sap com es produeix la carn que menja. Aquesta ideologia dominant, l’especisme, legitima la violència, encobreix el sofriment dels animals i es resisteix a les crítiques.

Volem posar fi a aquest sistema d’explotació cap als animals, i per aquest motiu demanem aturar la indústria càrnia.

Diversos col·lectius animalistes i ecologistes, entre els quals GreenLights Garrotxa, el Projecte LOLA, l’IAEDEN-Salvem l’Empordà, l’ONG Libera!, AnimaNaturalis i El Sendero de Lugh ha subscrit les reivindicacions expressades per Girona Antiespecista i l’organització preveu s’hi adhereixin més col·lectius.

Info: Girona Antiespecista