Vídeos: Quines són les novetats de la propera edició de l’Èsdansa 2015

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Èsdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, està més que consolidat, amb el temps, com un dels esdeveniments de cultura tradicional i popular més importants de Catalunya, amb una infraestructura i uns espectacles de gran qualitat. L’edició d’enguany bé carregada de bones propostes i novetats.

Companyies de cinc continents

A l’Ésdansa 2015 no faltaran les propostes internacionals. En aquesta ocasió el festival comptarà amb les companyies Camagua de Cuba, Ivouchka de Rússia, Li Gai Farandoulaire de França, Grupo de Jota Uruel de Jaca, Timor Furak de Timor Oriental i Soweto Thabisong de Sud-àfrica. La representació d’aquests últims dos països és inèdita al festival.

L’Ésdansa 2015 rebrà, a més, la companyia Te Whanau a Apanui de Nova Zelanda, que va participar al festival ara fa 10 anys, i la companyia Absolutely Legless d’Irlanda, que després de participar a l’Ésdansa 2013 torna a Les Preses per oferir una festa ceílidh, la festa gaèlica per excel·lència.

Novetats de servei

Per primera vegada el pati de cadires del Recinte Ésdansa durant els espectacles de pagament del festival estarà enumerat. Una altra novetat per facilitar l’accés a l’espectador serà un servei de bus gratuït d’Olot a Les Preses pels tres espectacles de pagament del Recinte Ésdansa.

Dansa catalana amb l’Esbart Sant Martí de Barcelona

Ésdansa ha estat l’escenari escollit per l’Esbart Sant Martí de Barcelona per fer la pre-estrena del seu nou muntatge, Toc d’inici, que per a la cita de les Preses es titularà Camí a la festa. El festival de les Preses recupera la presentació i estrena de propostes de dansa catalana pel festival i aposta de nou per a la creació en la dansa catalana d’arrel tradicional. La pre-estrena tindrà lloc el divendres dia 21 d’agost, a les 22h.

Dirigit per David Martínez, Camí a la festa té de fil argumental els preparatius i l’ambient que hi ha entre uns balladors abans de representar un espectacle a les festes de la Mercè de Barcelona. En paraules dels responsables de l’esbart, l’espectacle vol mostrar la dansa catalana “com un fet actual i no només com un recordatori de les tradicions”. També vol ser -hi afegeixen- “un reconeixement a les persones amateurs que, en aquests temps de tanta saturació i d’estrès, dediquen una part de la seva vida a una activitat altruista i voluntària, com és el món dels esbarts”.

En aquesta nova producció s’hi combinen fragments de danses populars, com ara de la festa de Pabordes de Sant Joan o un ball de bastons, amb músiques i coreografies contemporànies, tot i que inspirades en les formes tradicionals, recollides del repertori de Txarango, Mirna Vilasís i Lídia Pujol, entre altres.

L’Esbart Sant Martí compta amb 25 balladors i balladores. Des del 1992 està dirigit per David Martínez. En els darrers anys ha estrenat diversos espectacles com Pyrene, Cançons d’Ariadna (precisament a l’Ésdansa 2010), ReVolta i Rosa dels vents. L’estrena absoluta de Camí a la festa (Toc d’inici) està prevista per a finals d’aquest any.

Neix el +Petit pels infants de P3, P4 i P5, i continua el Petit pels nens de 1r a 6è

Els tallers tindran lloc del dimarts 18 al divendres 21 d’agost al Recinte Ésdansa (pista poliesportiva de Les Preses). L’objectiu és que les nenes i els nens aprenguin balls d’arreu del món d’una manera divertida. I aquest any, també, jocs tradicionals. En aquesta ocasió impartiran les classes músics i balladors de companyies provinents de Cuba, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Rússia, França i Timor Oriental, a més de Catalunya. La capacitat d’aquesta novena edició dels tallers del Petit Ésdansa és de 600 places.

L’Ésdansa torna al Clot de l’Infern per viure una experiència ancestral de la cultura maoritanga

Després de la primera experiència ara fa cinc anys, l’Ésdansa torna a endinsar-se al Parc de Pedra Tosca a peu, fins al Clot de l’Infern, per viure una proposta única. En aquesta ocasió per oferir un ritual de la tribu Apanui de Nova Zelanda. Aotearoa, el nom maorí de Nova Zelanda, va ser un dels últims llocs de la terra conquerits per l’home. Els primers pobladors, aïllats de la resta del món, van crear una cultura original i única. Els que ens visiten són descendents d’Apanui Ringamutu, de la tribu Apanui, un po­ble amb plena sintonia amb la terra i el mar.

El públic està convocat a la mitjanit al Baixador de Codella (al Bicicarril entre Olot i Les Preses) per endinsar-se conjuntament al Parc de Pedra Tosca fins al Clot de l’Infern (uns deu minuts a peu pel Parc), on es desenvoluparà el ritual. Serà la segona vegada que un paratge del Parc de Pedra Tosca -un espai natural on s’han recuperat les parets seques i els cultius tradicionals- esdevé escenari d’un espectacle del festival.

Ésdansa’T: 2 itineraris formatius amb 34 tallers i 55 hores de formació

Aquest 2015 l’Ésdansa’T es duplica i enceta dues línies formatives, 2 itineraris dedicats a la dansa amb l’objectiu de ballar i fer ballar. Mentre que a l’Itinerari 1 es podran aprendre danses tradicionals del país i d’arreu del món, a l’Itinerari 2 s’hi inclouran també diverses sessions sobre creació i formació. Serà una línia formativa dirigida a aquelles persones que vulguin ballar i anar una mica més enllà aprenent altres continguts relacionats amb la dansa. El programa de l’Ésdansa’T passa dels 16 tallers de les passades edicions als 34 tallers d’aquest 2015 (17 per cada itinerari), un total de 55 hores de formació en sessions de matí i tarda que consoliden la programació de l’Ésdansa’T com el Campus de la dansa tradicional. Pots consultar tot el programa aquí.

El programa de l’Ésdansa’T incorpora El cafè de l’Ésdansa’T

Amb l’objectiu d’apropar els participants als diferents formadors, l’Ésdansa’T ha reservat l’hora del cafè. Cada dia, a les 16h, es reservarà mitja hora perquè els alumnes puguin compartir un cafè amb els professors i els directors i balladors de les companyies participants als tallers. Una estona ideal per entrar en contacte amb persones dedicades a la dansa provinents d’arreu del món.

I s’amplien els Parlem de…

La secció dedicada a la divulgació i discussió sobre temes relacionats amb la música i la dansa tradicional passa de 2 a 4. Es faran de dimarts a divendres a partir de les 18.30h a l’Espai de dansa d’arrel tradicional. En aquesta ocasió Montserrat Garrich ens descobrirà la figura de Joan Amades, Aureli Capmany i la seva relació amb l’Esbart Català de Dansaires; coneixerem quin treball es fa als espais de la dansa d’arrel tradicional com L’Espona de Rubí, Lo Planter de Tortosa i l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses; l’indumentarista Pau Fernández ens parlarà del vestuari en la dansa tradicional, i David Martínez, director de l’Esbart Sant Martí de Barcelona ens parlarà del seu procés de treball a l’hora de crear i produir un nou espectacle.

VEURE PROGRAMACIÓ ÈSDANSA 2015 AQUÍ

Més informació aquí

VÍDEOS RELACIONATS:

Vídeo: Les Preses vibra amb el Festacarrer de l’Ésdansa 2014
[vimeo url=”https://vimeo.com/104190778″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Snutki (Polònia)
[vimeo url=”https://vimeo.com/104081591″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Kasama (Zàmbia)
[vimeo url=”https://vimeo.com/104084018″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Partners (Bulgària)
[vimeo url=”https://vimeo.com/103956273″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Manuel Acosta (Bolívia)
[vimeo url=”https://vimeo.com/103959448″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Els cants de l’estepa de Sibèria
[vimeo url=”https://vimeo.com/103861007″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Ésdansa 2014, Sangre Mulata de la República Dominicana
[vimeo url=”https://vimeo.com/103863222″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: El Merengue de la Republica Dominicana. Tallers per adults de l’Ésdansa
[vimeo url=”https://vimeo.com/103884683″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Els més petits s’ho passen “pipa” al Petit Ésdansa 2014
[vimeo url=”https://vimeo.com/103907313″ width=”560″ height=”315″]