Xavier Bosch recull el Premi Ramon Llull en un acte solemne al Palau de la Generalitat

ACN El president del Grup Planeta, Josep Maria Creuheras, Artur Mas i Xavier Bosch, guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015
Comparteix-ho amb els teus amics:

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha acollit com és tradició el lliurament del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que ha premiat en la seva trenta-cinquena edició el periodista Xavier Bosch per la novel·la ‘Algú com tu’. Bosch es va endur el premi amb una obra que es desmarca de les trames policíaques de la trilogia de Dani Santana, i que es presenta com una crònica de reconstrucció d’una història d’amor clandestí. El lliurament del premi, posposat per la mort del president del Grup Planeta, José Manuel Lara Bosch, ha tingut lloc finalment aquest dilluns, i ha estat encapçalat pel president Mas. L’escriptor i periodisa ha rebut el guardó com “un estímul” per continuar escrivint.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hdDlmR9zzKk&feature=em-uploademail” width=”560″ height=”315″]

Xavier Bosch ha rebut el Premi Ramon Llull amb el llibre sota el braç, ja que l’aplaçament del lliurament del premi en més d’un mes respecte la data en que es va anunciar el guanyador ha facilitat que el llibre ja hagi estat publicat, tant en català com en castellà.

El periodista i escriptor ha rebut el guardó de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, i el nou president del Grup Planeta, José Crehueras. Bosch ha qualificat el reconeixement “d’estímul i il·lusió”, i ha considerat que el guardó té “una dimensió” (per difusió i prestigi) que no dóna cap altre premi a Catalunya.

ACN El president del Grup Planeta, Josep Maria Creuheras, Artur Mas i Xavier Bosch, guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015
ACN El president del Grup Planeta, Josep Maria Creuheras, Artur Mas i Xavier Bosch, guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015

Sobre la naturalesa del llibre, Xavier Bosch ha reflexionat que no va voler “endormiscar-se fent sempre històries de periodisme, de corrupció, de poder, tot i que malauradament hi ha més tema del que voldríem”. Motiu pel qual va decidir escriure una novel·la d’amor, “en aquests temps de canvis, de sacsejades i incerteses” en què, ha dit l’autor, li semblava que es necessiten referents com l’amor.

Bosch també ha apuntat que potser “el missatge” de la novel·la, és la necessitat d’arriscar a la vida. “Una persona que ens obre els ulls, que ens diu que sempre és més tard del que ens pensem”, comentava referint-se a un dels personatges de la novel·la. “I com que sempre és més tard del que ens pensem, és millor obrir els ulls i aprofitar els dies perquè val la pena viure la vida amb intensitat”, ha rematat.

L’argument

El Jean-Pierre Zanardi, galerista a la Rive Gauche, és un esperit lliure. La Paulina Homs, de vida tranquil·la i familiar a Barcelona, arriba aParís per al casament de la seva cosina. Com si el destí ho hagués preparat, entre el Jean-Pierre i la Paulina naixerà un amor inesperat que sacsejarà les seves vides per sempre més. Algú com tu és la crònica de la recerca i reconstrucció d’una història d’amor, la de la Paulina Homs i el Jean-Pierre Zanardi, a través dels records, els documents, les troballes sobtades i el testimoni de les persones que van compartir l’enamorament clandestí d’aquesta parella.

Serà la filla de la Paulina, la Gina, qui descobrirà molts anys després de la mort de la seva mare el gran amor que la va marcar per sempre. A través de les paraules escrites en les cartes de la parella, es reconstrueix la història d’amor entre la Paulina i el Jean-Pierre, quatre dies d’intensa relació, mantinguda en el temps per la força del record. Finalment, la Gina aconseguirà relacionar fets inconnexos i descobrir el secret de la seva mare i l’abast del seu amor.

El jurat de la XXXV edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, està format per Antoine Caro (en representació d’Éditions Robert Laffont), Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

Xavier Bosch va néixer a Barcelona el 1967. Autor de la trilogia de novel·les del periodista-investigador Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014). Anteriorment, havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998), i la novel·la juvenil La màgia dels reis (1994). Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com ara Alguna pregunta més?, El Món a RAC1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes de RAC1, director de l’Avui, del documental La fleur i de l’Àgora de TV3. Actualment és membre del consell editorial de l’Ara.

Atorgat per primera vegada el 1981 amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió i amb una dotació econòmica de 60.000 euros per a l’obra guanyadora, el Premi Ramon Llull és el guardó més reconegut de les lletres catalanes. Per participar a l’edició actual s’han rebut un total de 54 obres originals i inèdites. En la darrera edició de 2014, l’obra guanyadora va ser ‘Desig de xocolata’, de Care Santos.

Barcelona (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: