Xuclà critica ERC per no poder tirar endavant un “pacte a la gironina” a Madrid

Comparteix-ho amb els teus amics:

El diputat creu que Girona pot sortir “del cul de sac” en inversions de l’Estat si es crea una majoria alternativa al PP

Els partits gironins han engegat ja la maquinària preelectoral. Aquest dijous els diputats i senadors que van encapçalar la llista de Democràcia i Llibertat han fet balanç de legislatura més curta de la història. El diputat Jordi Xuclà creu que ha estat una legislatura “fallida” però, tot i això, apunta que ha estat útil per alguns aspectes. En aquest sentit, destaca que en les votacions en comissions i d’altres sessions s’ha articular una majoria alternativa al PP i confia que això, si es reedita, pugui ajudar a desencallar la inversió en infraestructures a la demarcació. “Volem anar a Madrid a ser útils perquè Girona pugui veure’s dignificada i surti d’aquest cul de sac”, ha manifestat. Xuclà, que confirma que vol repetir, ha lamentat que no prosperi la proposta d’un “pacte a la gironina” i criticat ERC perquè creu que ha mostrat “reticències incomprensibles”.

Tapia T. D'esquerra a dreta, els senadors Marta Massó i Joan Bagué, i els diputats Jordi Xuclà i Elena Ribera

Per als diputats gironins de la llavors anomenada Democràcia i Llibertat –el 26 de juny concorreran novament sota les sigles de Convergència-, aquesta ha estat una legislatura “fallida”. El diputat Jordi Xuclà ha recordat que va ser el seu partit qui va proposar al febrer un “pacte a la gironina” per tal que el territori fes front comú a Madrid a l’hora de reclamar que es desencallin obres pendents. “Apostem per la unitat d’acció absoluta, té un sentit històric anar tots a una”, ha manifestat.

Aquest oferiment va ser ben rebut per la líder d’En Comú Podem, Dolors Terradas, i pel cap de llista del PSC, Marc Lamuà, però no va comptar amb el vistiplau d’ERC. Per això, Xuclà encara es mostra molest per la situació i acusa els republicans de mostrar “reticències incomprensibles”. “Tàcitament votem el mateix al Congrés però ERC no ha tingut especial interès i era una oportunitat perquè Girona sortís del cul de sac on l’ha posat el PP”, ha dit.

“S’han acabat les majories absolutes”

Tot i qualificar de “legislatura fallida” els darrers cinc mesos, el diputat considera que han servit per adonar-se que amb la nova configuració del Congrés i amb la irrupció de dos nous partits (Podemos i Ciutadans) en algunes votacions de comissions i sessions s’ha articulat una majoria alternativa al PP. A més, segons Xuclà, les passades eleccions del 20 de desembre van posar de manifest “la fi de la majoria absoluta” i, per tant, aquests dos factors fan que sigui optimista de cara a la situació que viu Girona.

Per a Xuclà, el PP “s’ha desconnectat” de la política gironina i ha deixat la demarcació a la cua en inversions. Amb aquest nou escenari i evitant una majoria absoluta dels populars, el diputat gironí confia que la situació es pot redreçar. “Constatem que hi ha una majoria al Congrés que permetria arribar a la normalitat, és a dir, a accelerar les infraestructures pendents”, ha manifestat.

El diputat també ha criticat que, tot i que el PP havia aprovat el pressupost del 2016 l’estiu passat, no ha aprofitat per executar obres pendents a Girona i ha enumerat els “incompliments” de l’executiu espanyol amb Girona, especialment pel que fa a la N-II, la variant d’Olot o les obres de reposició d’Adif a la llosa de l’estació de Girona.

Disposats a repetir

De cara a les eleccions del 26 de juny, Jordi Xuclà ja ha presentat la seva candidatura a l’agrupació de CDC de la Garrotxa per tal de tornar a encapçalar la llista del proper 26 de juny. També han expressat al seu desig de repetir els senadors Joan Bagué i Marta Massó.

Pel que fa a Elena Ribera, de Demòcrates, ha concretat que el seu partit ha d’acabar de decidir la forma amb la què concorren a les eleccions però ha dit que la seva aposta és la d’una llista conjunta amb Convergència. També ha lamentat que ERC no se sumi a una llista unitària i ha deixat clar el seu desig de tornar a ser al Congrés.

Foto: Tapia T.
D’esquerra a dreta, els senadors Marta Massó i Joan Bagué, i els diputats Jordi Xuclà i Elena Ribera.