Zoetis fa proves diagnòstiques de PCR per detectar la COVID-19 entre els sanitaris de l’Hospital d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Zoetis fara proves diagnòstiques de PCR per detectar la COVID-19 entre els sanitaris de l’Hospital d’Olot

Des del passat dijous 9 d’abril, la majoria de mostres per PCR dels professionals de la Fundació es processen als nous espais cedits per la multinacional Zoetis. Aquest acord signat amb la multinacional dedicada a la salut animal ha permès fins a dia d’avui tramitar més d’un centenar d’aquestes proves per detectar la presència del virus.

La prova PCR cal fer-ne en un laboratori acreditat, es necessiten unes sis hores per conèixer el resultat i la fiabilitat és superior al 90%. Detecta la presència del virus des de l’inici de la infecció a través d’una mostra extreta amb un bastonet, del nas i de la faringe.

El trasllat del processament analític de les mostres extretes als professionals de la Fundació a aquestes instal·lacions de la Vall de Bianya (La Garrotxa) ha permès millorar el temps de resposta, és a dir, reduir el temps de l’obtenció de resultats que determinen si hi ha o no presència de coronavirus SARS-CoV-2. L’objectiu és aconseguir obtenir resultats en 24h.

Aquesta reducció en el temps de resposta és molt important per a la reincorporació de professionals a la feina: quan un treballador és sospitós s’ha de fer una PCR i comprovar si té COVID-19 o no. En cas que sigui positiu ha de mantenir-se aïllat a casa seguint les indicacions de qualsevol persona positiva, mentre que si és negatiu es pot reincorporar al seu lloc de treball seguint les mesures de protecció establertes.

En un primer moment aquestes PCR s’enviaven al laboratori de l’Hospital Clínic de Barcelona i, des de fa ja unes setmanes, a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Les proves referents a pacients es continuen enviant a Girona.

El processament de la mostres PCR

El processament de les mostres pel mètode de PCR que permet determinar la presència del virus, passa per la realització de tres passos: la inactivació de la mostra -que es fa al laboratori clínic de l’Hospital d’Olot-, l’extracció de l’àcid nucleic i la seva amplificació per ser detectat. Aquest dos últims passos al laboratori de Zoetis.

Quan les mostres arriben al laboratori clínic de l’Hospital d’Olot, procedents del Servei de Salut Laboral de la Fundació, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus deixi de ser infecciós. Aquest procés el fan íntegrament els tècnics de laboratori de l’Hospital, que han rebut una formació específica per poder tractar el virus, i es fa en una zona específica del laboratori amb un nivell de bioseguretat 2. Un cop fet això, a Zoetis es fa l’extracció del material genètic del virus i posteriorment es determina la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a la mostra.

Info: Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa